top of page

10 TIPS på vickning till bröllop & fest

Uppdaterat: 13 nov. 2020

Vickning, nattamat, nattsexa, ja kärt barn har många namn!


Med vickning menas mat som serveras mot slutet av festen, då gästerna börjar bli hungriga igen framåt natten. Om ni vill att era gäster ska orka festa natten lång så är det smart att förbereda lite mat fram på småtimmarna. Det är både bra för att lindra eventuell bakfylla och mätta hungriga gästers magar! Vanligtvis serveras vickningen runt klockan 01:00/02:00 beroende på hur länge sedan ni åt middag och hur sent er festlokal stänger.


Glöm inte bort era gäster med specialkost eller allergier även här. Många rätter är lätta att göra t.ex. vegetariska, laktosfria eller glutenfria. Ni kan också göra det enkelt för er och anpassa maten så att så många som möjligt kan äta samma sak.


Tro det eller ej, men oavsett hur mycket mat ni bjuder på till middagen så kommer ändå era gäster vara hungriga när natten närmar sig. Ni vet säkert själva hur det är efter en utekväll där man dansat loss.... Jag vet inte hur många gäster som har knackat på köksdörren som undrar om det finns rester kvar från middagen eller någon kanapé som ligger ensan kvar som de kan förbarma sig över. Folk är hungriga, så är det bara. Många bröllopslokaler erbjuder någon form av vickning, kolla med er lokals kök, de är säkert öppna för förslag.


Jag tycker vickningsmat ska vara mat som man enkelt kan äta bara med händerna i en servett. Här ska inga bestick behövas. Håll det enkelt, ni vill ju att gästerna ska kunna äta upp smidigt på stående fot för att sedan fortsätta dansa!


Här nedan har jag listat mina 10 bästa tips för nattamat på bröllop och fest!


10 TIPS PÅ VICKNING:


Korv med bröd

Vad kan gå fel med en klassisk korv med bröd? Fixa fram lite ketchup, senap, rostad lök, bostongurka, potatissallad, coleslaw, så era gäster själva kan plocka ihop sin egen lyx-korv!


Pizzabullar

Bjud på klassiska Pizzabullar med ost, skinka och tomatsås eller varför inte fyllda med mozzarella och pesto? Enkla att baka i förväg och värma på innan det är dags att ätas.


Mini-pajer

Något som de flesta gillar är ostpajer, servera pajen direkt i handen i en papersficka så era gäster kan äta den ståendes. Här hittar ni ett enkelt recept på Västerbottenpaj!


Langos

Vem älskar inte saftiga Langos toppade med rödlök, vitlöks-crème fraiche, caviar och lite citron?

Enkelt att göra vegetariskt med tångrom. Välj en topping som alla får eller ge dem en mindre meny de kan välja från! Varför inte bjuda på två matigare Langos och en sötare? Tänk Nutella Langos med banan och grädde, MUMS!


Flatbread

Flatbread är ungefär som en mini-pizza. Välj era favorit-toppings och servera i handen med en servett. Zeta har ett gott recept på Flatbread med kronärtskocka, salsiccia och parmesan. Se receptet HÄR!


Panini

Fyll en Ciabatta med förslagsvis mozzarella, tomat, basilika och prosciutto. Alla gillar en god macka!


Ljummen Kanelbulle med kall mjölk

Mums, nybakade kanelbullar med ett glas kall mjölk... Kyl mjölken och häll upp i fina glasflaskor. Servera bullarna i en korg och låt gästerna hugga i. Här skulle jag gissa att det behövs mer än en bulle per person... Kanske har ni en snäll och duktig mamma eller pappa som är en mästare på att baka Kanelbullar?


Quesadilla

Quesadilla är en mexikansk maträtt som klassiskt fylls med kött, ost och salsa. Dessa går att göras i förväg för att sedan värmas på, men självklart är de alltid godast helt färska! Elle Mat och Vin har ett supergott recept på en Quesadilla med Västerbottenost och svamp. Se receptet HÄR!


Sliders

Sliders är minihamburgare som är alldeles lagom som nattamat som dessutom är lätt att äta med händerna. Servera med förslagsvis cheddar, stekt lök och chilli.


Ostbricka

Plocka ihop era favoritostar på en träbricka med kex, bröd, marmelad, frukt och chark. Detta brukar alltid vara en höjdare då det finns något som alla gillar. Ett tips är att servera en ugnsbakad Camembert tillsammans med honung och valnötter, doppa sedan salta kex i osten. Varför inte göra det lite extra personligt genom att sätta små skyltar/lappar i ostarna där det kan stå t.ex. brudens/brudgummens favorit.

Bjud på ostbricka som vickning, nattamat. på bröllopet. Vindruvor, kex, ostar, jordgubbar och vin. Är era gäster småhungriga på kvällen så bjud dem på natt mat.
Ostbricka som vickning på bröllopet

Foodtruck

Vill ni slå på stort och skapa lite festival-känsla på kvällen? Boka en eller flera Foodtrucks som parkerar utanför er festlokal och bjuder på varm, god Streetfood. Det finns massor olika av alternativ av mat-vagnar att välja mellan. Dessutom slipper ni disk och fix så kan fokusera på festandet tillsammans med era vänner!

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page