top of page

Brudskål, bubbel & tilltugg - Minas tips

Uppdaterat: 13 nov. 2020

Mousserande vin är verkligen festligheternas dryck och förknippas oftast med firande, stort som litet!


Vad är egentligen skillnaden mellan de olika bubbelsorterna?

Det finns bara en plats i världen där Champagne produceras, i Champagneregionen i norra Franrike. Champagne tillverkas på det traditionella sättet som kallas champagnemetoden och jäses en andra gång på flaskan. Vinet görs på tre olika druvor: pinot noir, chardonnay och pinot meunier. En årgångschampagne kräver minst 36 månaders lång lagring.


Tillskillnad från Champagne så finns det sex regioner i Spanien där Cava produceras.

Cava tillverkas på samma traditionella sätt som Champagne. Ett krav för det spanska vinet är att det ska produceras på vissa sorters vindruvor som kommer från godkända regioner. Cava lagras i minst nio månader.


Champagne är av den dyrare prisklassen, men oavsett om ni väljer att betala lite extra för att få dricka äkta Champagne, eller om ni väljer en Cava av hög kvalitet så kommer ni att få ett mousserande vin av världsklass. Detta eftersom både länderna är noggrant kontrollerade av EU som ser till att deras produktionsstandarder håller måttet.


Prosecco görs på druvan glera och odlas i nordöstra Italien. Tillskillnad från ovanstående så behöver inte Prosecco tillverkas enligt den traditionella metoden, utan här används charmatmetoden. Vinet framställs då genom en andra jäsning i en ståltank. Bubblet är torrt i sin smak och finns i tre varianter brut, dry och extra dry.


Vad ska ni bjuda på för bubbelsort till brudskålen?

Av de många bröllop jag har arbetat på så varierar det verkligen mellan vilken bubbelsort man väljer att servera till brudskålen. Champagne ger verkligen en riktig lyxkänsla och det kan faktist vara så att endel av era gäster aldrig har smakat denna exklusiva dryck tidigare, och visst är det roligt att få bjuda somliga gäster på en helt ny smakupplevelse. Cava skulle jag säga är det allra vanligaste alternativet vid bröllop. Betydligt billigare än Champagne men det finns fortfarande massor av bra och goda alternativ för er som fortfarande vill hålla fast vid lyxkänslan. Prosecco är helt klart ett bra alternativ som är mer budget-vänligt när ni ska bjuda många gäster på mer än kanske bara ett glas. Många gillar oftast den lite mer söta smaken som prosecco har och har själva druckit denna bubbelsort hemma till fest.


Vad har ni för gäster på bröllopet? Är de vinkännare och finsmakare eller nöjer de sig med husets vin och en gräsklipparöl? Även detta är en fråga ni kan ställa er själva för att enklare kunna bestämma vilken bubbelsort ni ska välja. Vad tycker ni bäst om? Är äkta Champagne viktigt för er eller ser ni mest bubblet vid brudskålen som något symboliskt? Självklart kan frågan om vilket bubbel ni ska välja vara en budgetfråga och här kan det vara en budgetpost ni kan välja att spara in på pengarna om det tryter.


Jag är ingen sommelier, men jag hoppas min mini-guide av skillnaden mellan Champagne, Cava & Prosecco var hjälpsam samt att mina reflektioner kring valet av bubbelsort kommer till hjälp i er bröllopsplanering!


Psst... Skrolla ner för mina tips för tilltugg till brudskålen.

TIPS på tilltugg till brudskålen:


När ni skålar i ert utvalda bubbel så vill säkert ni och era gäster äta något litet innan middagen, många börjar nu bli lite små-hungriga. Bjud därför era gäster på något tilltugg innan middagen så de inte dricker bubbel på tom mage. Väljer ni att lägga pengar på en champagne så tänk till vilken typ av tilltugg ni serverar till, det vore synd att servera den dyra drycken men vars smak dras ner av de tilltugg ni serverar.


Nedan ser ni mina bästa tips på tilltugg till brudskålen:

  • Bröllopstårta

  • Canapéer med tillbehör

  • Choklad-doppade jordgubbar

  • Lantchips med löjrom och smetana

  • Ost & charkbricka - chark, ostar, oliver, kex, marmelad

  • Fruktfat - vindruvor, melon & jordgubbar m.m.


Tips... Köp in eller hyr champagneglashållare för mingel om ni serverar tilltugget på en tallrik. Glashållaren fästes lätt på tallrikskanten, på så sätt kan gästen äta tilltugget samtidigt som glaset vilar på tallriken emellan sipparna.

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page