top of page

Gästlista Bröllop - vilka ska vi bjuda?

Att bjuda eller inte bjuda...det är frågan!


Vilka måste, och ska man egentligen bjuda till sitt bröllop?

Svaret är enkelt, precis vilka ni vill! MEN oftast är det inte lika lätt att leva efter det som det låter.


Det viktigaste är att ni ska komma ihåg att detta är er dag, bjud därför de ni vill fira er kärlek tillsammans med. Att bli inbjuden till ett bröllop är inte en självklarhet utan ett privilegie.

Kanske vill ni bara ha er familj och släkt där eller bara era fest-sugna kompisar...

Ni väljer själva precis hur ni vill göra!


Fotograf: Strålmansfoto


Skissa på gästlistan!

Börja med att skriva var sin inbjudningslista där ni själva skriver ner vilka ni vill ha där på ert bröllop. Sen låter ni den andra se på er inbjudningslista för att slutligen skriva en gemensam inbjudningslista. På så vis så kan ni inte bli påverkade av den andres tankar om vilka hen vill bjuda. Tänk på att bara för att din partner vill bjuda förslagsvis sina kusiner så behöver inte du göra det om du inte är lika nära dina kusiner.


Utgå från er bröllopslokal!

Hur många som får plats i er bröllopslokal avgör först och främst hur många som ni kan bjuda. Ibland kan det också få plats fler eller färre gäster beroende på vilka slags bord sitting som väljs.


Budget

Tänk på att matcha gästlistan mot er budget! En gäst kan kosta mellan 500-2000 kr och därför så gör även ett fåtal gäster en stor skillnad i er budget. Hur många gäster ni väljer att bjuda påverkar inte bara budgeten utan även vilka lokaler ni kan välja att ha er vigsel, middag och fest i.


Barn på bröllop?

Vad det gäller barn, så får ni ta ställning om de ska vara välkomna eller inte. Bröllop är en vuxenfest och de flesta uppskattar en dag utan barns sällskap. Vanligast är att barnen får stanna hemma eller komma på vigseln och brudskålen för att sedan åka hem när middagen börjar. Har ni själva egna barn som ni vill ska vara med? Se då till att ni har en barnvakt som kan ta hand om dem under kvällen. Skriv tydligt ut på inbjudan vad som gäller.


Ska gästerna få ta med sig en + 1?

Det kan vara knepigare hur man ska tänka kring vänner som börjat dejta någon ny. Måste man bjuda sin väns nya partner fast att man aldrig har träffat hen? Det är ju tråkigt att bröllopsalbumet är fullt med främlingar... Men det vore också ganska tråkigt om den nya partnern inte blev bjuden på bröllopet om man sedan kommer umgås mycket tillsammans i framtiden. Fråga er vän, vad säger hen själv om sin nya partner, känns det som ett seriöst förhållande? Förväntar de sig att deras dejt ska bli bjuden eller kan de lika väl tänka sig att komma själva. Vill ni inte fråga så kan ni alltid skriva på gästens inbjudan att det går bra att ta med +1.


Att göra en inbjudningslista kan vara något av det mest utmanande under bröllopsplaneringen.

När drar man linjen? Jag har gjort en mall som man i vissa fall kan använda sig av när man är osäker på om man ska bjuda eller inte.Comments


bottom of page