top of page

Kärlekens fem språk

Hur tar du emot kärlek från din partner?


Vi människor är alla olika, vi har olika behov och olika sätt att tänka. Detta medför givetvis att vi uttrycker oss och agerar på olika sätt, framförallt när vi vill visa kärlek i våra relationer. Därför kan det många gånger uppstå ... Ett av grundproblemen är att de flesta inte är medvetna om att kärlek kan visas på olika sätt.


Det finns fem kärleksspråk som på olika vis berättar hur mycket vi älskar varandra. Tänk så onödigt att lägga ner massor av energi på att försöka förmedla era känslor på ert sätt, medan den andre aldrig uppfattat det – eftersom den talar ett helt annat språk. Ta därför reda på vilket/vilka kärleksspråk både du och din partner har så att ni i fortsättningen kan lättare visa kärlek till er partner på ett sätt hen kommer uppskatta.


Enligt terapeuten och författaren Gary Chapman som har skrivit boken The five languages of love så har varje människa ett eller två kärleksspråk samt en "kärlekstank". Han menar på att människan ofta har ett eller två kärleksspråk, ett primärt och ett sekundärt. En av grundtankarna är att vi måste få, för att kunna ge. Vi måste alltså få känna oss uppskattade i våra relationer och få kärlek från vår partner för att vår "kärlekstank" ska fyllas på och först då kan vi också ge tillbaka kärlek.

Fotograf: @stralmansfoto


De fem kärleksspråken är: fysisk beröring, gåvor, tid, tjänster och verbala ord - så här fungerar dem!


FYSISK BERÖRING

Om ditt kärleksspråk är fysisk beröring så uppskattar du spontana kramar och att hålla handen

Här krävs det inte speciellt mycket i ord, tanke eller pengar. Du gillar att ta och bli tagen på, mysa nära i soffan, kyssas och vara sexuellt intim.GÅVOR

För vissa så är gåvor ett sätt att visa och ta emot kärlek. Är du en av dessa så tycker du säkert att en gåva speglar omtanke från den andra partnern. Det kan handla om allt från en större överraskning eller att hen har köpt ditt favoritsnack till fredagsmyset.


Gåvorna behöver inte handla om några stora summor, utan kan vara något personligt, med eftertanke.

Andra kan uppskatta en dyrare gåva med ett vackert smycke. Det handlar främst om att få ta

emot något från den andre.


TID

Du känner kärlek från din partner genom att hen ger dig uppmärksamhet i form av tid.


I ett förhållande kan livet lätt komma i vägen då tiden fylls av jobb & att ta hand om sina barn. Då är det viktigt att hitta och göra tid för att både fysiskt och psykiskt vara närvarande för den andre partnern.


Det spelar oftast inte så stor roll vad ni gör utan att ni gör något tillsammans. Ni kan exempelvis äta en lugn , god middag tillsammans utan att störas av telefoner, barn och TV.


TJÄNSTER

Är tjänster ditt kärleksspråk så vill du att din partner ska göra omhändertagande handlingar. Detta kan vara att ge dig avlastning och hjälp i vardagssysslor så som att laga mat, städa eller handla. Det behöver inte vara något större utan bara små detaljer i vardagen kan betyda mycket. Dessa gärningar blir en handling av kärlek för dig.


VERBALA ORD

Det femte och sista kärleksspråket innebär att du vill höra bekräftelse, komplimanger och ord av omtanke. Du gillar höra din partner säga "jag älskar dig" flera gånger om dagen och du uppskattar att få fina kärleks-sms när du är på jobbet. Du tar helt enkelt emot kärlek genom att bokstavligt talat kommunicera det.Vilket kärleksspråk har du respektive din partner?

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page