top of page

7 miljövänliga alternativ till riskastning

Uppdaterat: 13 nov. 2020

Riskastning, konfetti & bröllopsbubblor


SÅPBUBBLOR

Visst är det vackert både på bild och i verkligheten med bubblor som flyger till skyn medans ni går igenom en gång av alla era nära och kära. Det går dessutom att göra egna såpbubblor om ni vill ha stenkoll på vilka ingredienser som är i.

Ett par saker som kan vara värt att tänka på...

Det kan bli problematiskt om det börjar blåsa. Antingen flyger bubblorna åt helt fel håll eller så kan gästerna inte ens blåsa upp en bubbla. Testa hemma innan bröllopet om såpbubblorna färgar av sig på olika tyger. En annan sak jag har tänkt på under de bröllop där de valt just såpbubblor som alternativ till riskastning är att det kan bli väldigt tyst. Detta eftersom att alla gäster står och blåser med munnarna och inga som tjoar och tjimmar. Kombinera gärna såpbubblor med något ytterligare alternativ, kanske ett av dem som jag nämner här nedan eller se till att det spelas en låt samtidigt!


RISPUFFAR

Rispuffar kan funka som ett lite bättre alternativ till klassiskt ris.

Detta för att inte lika hårt att få kastat på sig och syns mer på bild eftersom att de är större.

Lägg rispuffarna i förslagsvis små strutar, som värdparet kan dela ut till gästerna direkt efter vigseln.


Men jag vill en gång för alla spräcka myten om att "vanligt" okokt ris är farligt för fåglar. Det är det inte!

Fåglar gillar inte okokt ris och dessutom sväller det inte alls i fåglarnas magar för deras magar innehåller väldigt lite vätska. Att ris inte är lämpligt som fågelmat beror snarare på att det inte är särskilt energirikt. Läs mer här. det är fritt fram att kasta ris med gott samvete!


PÄRLSOCKER

Pärlsocker är stora nog att fastna på bild, de är även vita så de passar till de flesta bröllopskoncepten. De smälter dessutom bort ganska snabbt. Tänk på att välja ett svenskt eller ekologiskt socker. Lägg sockret i förslagsvis små pappers eller tygpåsar.


SPANNMÅLSKÄRNOR

Spannmålskärnor är verkligen ett miljövänligt alternativ, välj då självklart svenskt spannmål. Jag vill tipsa om Aspö Blommar som säljer eterneller, torkade gräs och kärnor till dekoration. Kärnorna blir efter de kastats utmärkt fågelmat och städas då upp av naturen och matar hungriga fågelmagar.


LÖV-KONFETTI

Plocka in löv från trädgården och använd en pappersstans för att stansa ut konfetti. Papperstans finns att köpa i hobbybutiker, kolla in denna från Panduro som stansar ut ett hjärta. Detta är något mer tidskrävande men kanske gillar ni att pyssla eller känner att ni har tiden så är detta ett jättebra alternativ. Ur ett miljövänligt perspektiv så är det ju perfekt att ta vara på vad naturen har att ge, dessutom påhittigt och väldigt vackert på ett höstbröllop.


BLOMBLAD

Blomblad är så vackert och dekorativt på bild, det ger även en känsla av lyx med färska blomblad. Det finns ju massor av blomblad, färger och former att välja mellan. Fråga er florist om vilket blad som håller bäst samt går i samma tema som era andra blommor.


TORKADE ÖRTER & BLOMMOR

Gör vackra strutar med torkade örter och blommor eller skapa en "blomsterbar". Ett tips är att läsa på om de olika växternas symboliska betydelser och skriv på glasburkarna så gästerna själva kan välja vilka lycko-önskningar de vill ge det nygifta brudparet. En blomma som är perfekt att kasta, doftar gott och har fin ljuslila färg är lavendelblomman. Denna kan ni odla hemma i trädgården om ni har möjlighet, och plocka av strax innan bröllopet.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page